{ "title": "Gebelikte Prolaktin Hormonu", "image": "https://www.prolaktin.gen.tr/images/Gebelikte-Prolaktin-Hormonu-37.jpg", "date": "19.01.2024 21:17:11", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Gebelikte prolaktin hormonu, önemli bir hormondur. Gebelik döneminde vücut adeta evrim geçirir ve bazı değişikliklerin meydana gelmesi çok normal karşılanır. Bu değişikliklerin bir kısmı gözle görülebilirken bir kısmıysa daha çok vücut içinde görülür. Bebekler ilk doğdukları andan itibaren dünyanın en aciz varlıklarından bir tanesidir. Fakat onu bu şekilde yaratan Allah rızkını da temin için bazı sebepler yaratmıştır. Bu sebebin adı prolaktin hormonudur. Beyinde bulunan hipofiz bezi pek çok salgı salgılar. Bu salgılardan bir tanesi de prolaktin hormonudur. Bu hormonu diğer hormonlardan ayıran en önemli özellik belli dönmede salgı miktarının yoğunlaşmasıdır. Prolaktin hormonu erkeklerde ve hamile olmayan kadınlarda salgılandığında bu durum bazen bazı sağlık sorunlarının belirtisi olarak algılanabilir. Fakat gebelikte prolaktin hormonun salgılanması çok önemlidir. Vücut bebek henüz dünyaya gelmeden bazı şeylerin hazırlığı içerisindedir. Süt yapımı da o zamanlardan başlar. Emzirme devam ettiği sürece süt yapımı için prolaktin salgılanması gerekir. Bebeğin annenin göğsünü dudağıyla uyarması salgı bezinin hareketini hızlandırdığı bilinmektedir. Bu nedenle bebek ne kadar çok emzirilirse anne sütü de o kadar artar.

Gebelikte prolaktin hormonu tespiti

Salgılanan prolaktin hormonunun seviyesi basit bir kan tahliliyle tespit edilebilir. Erkeklere ve hamile olmayan diğer bayanlara göre daha fazla olması öngörülen prolaktin seviyesinin düşük olması süt yapımını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle horon seviyesinin doktor tarafından takip edilmesi gerekir. Prolaktin hormon seviyesinin diğer bireylerde yüksek olmasıysa bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Özellikle yumurtlamaya da yardımcı olan bu hormon erkeklerde düşük olmalıdır. Bir anne adayında prolaktin seviyesinin 10 ng/ml-209 ng/ml arasında seyretmesi normal olarak kabul edilir. Tabi bu oranın gebelikteki zaman dilimine göre değişeceği de unutulmamalıdır.
" } ] }