{ "title": "Prolaktin Beyin Tümörü", "image": "https://www.prolaktin.gen.tr/images/Prolaktin-Beyin-Tumoru-41.jpeg", "date": "19.01.2024 12:05:38", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Prolaktin Beyin Tümörü, Hipofiz bezinin normalden daha fazla prolaktin hormonu salgılanması sonucu ortaya çıkan prolaktin beyin tümörü, en yaygın görülen beyin tümörü arasında yer alır. Dopamin prolaktin salgısının engelleyen maddeyi durdurduğu için hipofiz bezi normalden daha fazla prolaktin üretmesi sonucu ortaya çıkan prolaktin beyin tümörü hipofiz bezi ve beyin arasında bağlantı oluşturan staka bası durumu yapar. Her yaş grubunda ortaya çıkan prolaktin beyin tümörü en çok da üreme çağında olan kadınlarda ortaya çıkar. Beyin tümörlerinin yaklaşık %30-%40 oluşturan bu beyin tümörü erkeklerde ise 40-50 yaş aralığında görülebilir. İyi huylu bir tümer olan prolaktin beyin tümörü kişinin hayatını tehdit edecek kadar ciddi olmamasına karşılık birtakım belirtilerin ortaya çıkmasına neden olarak kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Prolaktin beyin tümörü görme bozukluğu ve kısırlık gibi durumlara neden olabileceği ve beyinde prolaktin dışında birçok tümör çeşidi de oluşabileceği için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Prolaktin beyin tümörü belirtileri, prolaktin beyin tümörü çoğunlukla kişinin kanında yüksek miktarda prolaktin hormonunun olmasından dolayı gelişir. Büyük olan tümörler etrafında bulunan dokulara bası yapar ve bu bası nedeniyle birtakım belirtiler ortaya çıkabilir. Prolaktin hormonunun da olacak artış sebebi ile üreme sisteminde birtakım bozukluklar oluşabileceği gibi bazı durumlarda ise hiçbir belirti görülmeyebilir. Prolaktin hormonunun aşırı salgılanmasından kaynaklanan prolaktin beyin tümörü kadınlarda adet düzensizliği ya da âdet kanamasının olmamasına, emzirme ve hamilelik dönemi haricinde memelerden süt gelmesi, cinsel ilişkide ağrı yaşama gibi durumlar ile kendini belli ederken erkeklerde ise vücut kıllarında azalma, iktidarsızlık problemi ve nadir de olsa memelerde büyüme gibi birtakım belirtiler gösterebilir.

Prolaktin beyin tümörü tedavisi, beyin tümörün de uygulanacak tedavinin ilk basamağını medikal tedavi yöntemi oluşturur. Medikal yapılacak tedaviler ile %80 oranında başarı sağlanır. Kullanılan birtakım ilaçlar sayesinde prolaksin üretimi yapan hücrelerinin üretimi durdurulur. Medikal tedavisi sayesinde birçok kadının adeti düzene girer, prolaktin normal boyutu azalır ve görme bozuklukları giderilir. Ancak medikal olarak yapılan tedavide başarı sağlamayan hastalara ise cerrahi operasyon uygulanabilir. Cerrahi tedavi prolaktin beyin tümörü boyutu ve yerleştiği yere göre farklı yapılabilir. Fakat genellikle cerrahi yöntem burun boşluğundan girilerek prolaktin beyin tümörü dokusu çıkarılır.
" } ] }