{ "title": "Prolaktin Fazlalığı", "image": "https://www.prolaktin.gen.tr/images/Prolaktin-Fazlaligi-88.jpg", "date": "20.01.2024 09:41:06", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Prolaktin Fazlalığı: Prolaktin beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezinin salgılamış olduğu bir hormon olup, bu hormonu süt hormonu da denilmektedir. Kanda bulunan prolaktin fazlalığına tıpta hiperprolaktinemi adı verilir.

Prolaktin hormonu, daha çok kadınlarda, gebelik dönemleri içerisinde salgılanan bir hormon olup, memelerinden süt gelmesini sağlama işlevi için görev alır. Bundan ayrı olarak kadınların ergenlik döneminden itibaren üreme organlarının gelişmesi içinde gerekli olan bir hormondur. Prolaktin fazlalığı kadınlarda bazı patolojik sorunlara neden olduğu gibi bazen erkeklerde de görülmesi, erkeklerde genel anlamda, cinsel gücünün azalmasına etki etmektedir.

Prolaktin Fazlalığının Sonuçları

İnsan vücudu prolaktini dengede tutmak amacıyla dopamin denilen farklı bir hormon salgısı yapar. Bundan dolayı prolaktin dengeli bir şekilde işlevini yapar. Kadınlarda üreme organlarının gelişmesi ve fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmesi için gereken prolaktinin fazlalığı kontrol altında tutulması gereken bir durumdur.

Kadınlarda gebeliğin sekizinci haftasından itibaren vücutta hipofiz tarafından üretilen prolaktin oranı artmaya başlar. Bu artış, bebeğin doğumundan sonra onun beslenmesi için gerekli anne sütünün oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca doğumdan itibaren belli bir süre için, annenin adet görmemesi ve bu şekilde emzirme dönemi içerisinde hamile kalmamasını temin eden yine prolaktin hormonu sayesindedir.

Prolaktin fazlalığı, kadınlarda adet düzensizliği, gebelik ve doğum bebek olmadığı halde göğüsten süt gelmesi, gebe kalamama tarzında yakınmalara sebep olabilir. Prolaktin hormonu erkeklerde de bulunur. Erkeklerde prolaktin fazlalığı ise cinsel güçte azalma, iktidarsızlık hali ya da göğüste büyüme gibi farklı problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.

Prolaktin hormonunun fazla olması mühim bir sağlık sorunu olup, prolaktin yüksekliği varsa, bu hastalığın Uzman bir doktor kontrolünde tedavisi yapılmalıdır.
" } ] }