{ "title": "Prolaktin Hormonu Yüksekliği", "image": "https://www.prolaktin.gen.tr/images/Prolaktin-Hormonu-Yuksekligi-71.jpg", "date": "21.01.2024 06:26:15", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Prolaktin Hormonu Yüksekliği, Prolaktin hormonu, beynin arka bölümünde yer alan hipofiz bezinin salgıladığı bir hormon. Diğer isimleri ise süt hormonu veya stres hormonudur. Prolaktin hormonunun görevi; kadınlarda doğum sonrası süt üretimi yapmak. Hamilelik döneminin 2. Ayı ile artmaya başlar. Hamilelik sürecinde prolaktin hormonunun azalması değil artması gerekir. Fakat hamile olmayan bireylerde prolaktin seviyesinin artması sorun olduğuna işaret eder. Vücut prolaktin hormonunu denegede tutmak için dopamin hormonu üretir. Böylece prolaktin hormonu dengelenir. Prolaktin hormonun kanda yüksek olması 'hiperprolaktinemi' olarak adlandırılır.

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Neden Olur?
Prolaktin Hormonu Yüksek Olan Bireylerde Görülen Şikâyetler
Prolaktin Hormunu Yüksekliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Prolaktin hormonu yüksekliğinin kesinlikle doktorlar tarafından tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Tedavi ikiye ayrılarak yapılır. Hipofiz bezinde bulunan tümörlerin sebep olduğu prolaktin hormonu yüksekliği ve diğer nedenlere bağlı olarak gelişen prolaktin hormonu yüksekliği. Tedavi başlamadan önce teşhis ve tanı tetkikleri yapılmalıdır, nedene bağlı olarak tedaviye karar verilmelidir.

Hipofiz Bezindeki Tümörlere Bağlı Olarak Gelişen Prolaktin Hormonu Yüksekliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle hipofiz bezinde yer alan tümörler kanserli olmayan ve iyi huylu tümörlerdir. Genel olarak çoğu insanda bulunur. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da kompüterize aksiyal tomografi (CT scan) yöntemleri ile tanısı koyulabilir. Tanı sonrası başlangıçta ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaçların yapısında cabergolin ve bromokriptin bulunur. Bu ilaçlarla uygulanan tedavi ile tümörlerde yarı yarıya küçülme olur. Fakat yan etkileri vardır. Bu yan etkiler; halüsinasyon görme, bayılma, kusma, baş ağrıları.

Naidren de olsa tümörlerin olduğu durumlarda ameliyatta yapılabilir. Ameliyat sonrası hasta, hemen hemen 6 ay sonra tüm şikâyetlerden kurtulur.

Diğer Sebeplere Bağlı Olarak Gelişen Prolaktin Hormonu Yüksekliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu durumda prolaktin hormon seviyesinin yüksekliğinin tespit edilmesi çok önemlidir. Tiroit bezi kaynaklı prolaktin yüksekliği ise tedavi o tarafa doğru kayar. Sorun memelerden süt gelme ise tedavi uygulanmaz. Tespit sonrası genelde ilaç tedavisi uygulanır. Fakat ilaç tedavisinin yanında hasta, stresten uzak durmalıdır.
" } ] }