{ "title": "Prolaktin Hormonu", "image": "https://www.prolaktin.gen.tr/images/Prolaktin-Hormonu-62.jpg", "date": "21.01.2024 18:50:06", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Prolaktin Hormonu, hipofiz bezi aracılığıyla ön lop alanında salgılanan bir hormondur. Bununla birlikte bağışıklık sistemi ile de fonksiyonu vardır. Sadece kadınlarda oluşan bir hormon olmamakla birlikte erkeklerde de salgılanmaktadır. Her yaştan insanda belli dönemlerde özellikle vücuttaki hormonların değişkenlik gösterdiği aşamada salınım sağlayan söz konusu bu hormon belli bir dozu aştığında veya düşüşe uğradığında beraberinde birtakım sağlık problemlerini getirir. İnsanlarda tespit edilen prolaktin hormonu tıp dilinde \"Prl\" olarak adlandırılan gen tarafından kodlanmaktadır. Beyinde yer alan dopamin maddesi prolaktin hormonunun dengeleyicisidir.

Prolaktin hormonu kadın erkek her insanda bulunur. Fakat erkeklerde bu hormonun görevi tam anlamıyla bilinmemekte olup bazı hususlarda kesin tanı yapılmaktadır. Prolaktin normal değeri 100 mg/ml olarak düşük nitelikte tespit edilir. Bu dengenin bozulması sonucu birtakım rahatsızlıkların meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Prolaktin Hormonunun Kadınlarda İşlevi Nedir?

Prolaktin hormonu salgısıyla birlikte emzirme dönemindeki kadınlarda süt üretimi başlar. Bununla birlikte cinsel nitelikli bezlerin salgısına yönelik de işleve sahiptir. Öte yandan böbreklerdeki su, potasyum ve sodyum içerikli maddelerin atılmasına kaynaklık eder. Adet, emzirme ve gebelik dönemlerinde vücuttaki organların işleyişine katkı sağlayan prolaktin hormonu vücut dengesini korumayı amaçlar.

Prolaktin hormonunun kadınlarda yüksek olarak tespit edilmesi doğurganlığı olumsuz yönde etkiler. Hipofiz bezinde tümör oluşumunu tetikler. Adet düzensizliğine neden olur. Böbrek rahatsızlığı teşkil eder. Doğum kontrol haplarının kullanımı, uzun süren stres hali ve memeye şiddetli darbe alınması prolaktin hormonunun seviyesinde artış görülmesine sebep olur. Belirti kapsamında meme ucunda aşırı süt veya sıvı gelmesi, adet gecikmesi veya sık sık adet görülmesi, şiddetli baş ağrısı, görme bozukluğu, kemik erimesi ve cinsel isteksizlik gibi unsurlar yer alır.

Kadınlarda prolaktin hormonunun düşük olarak belirlenmesi adına kan testinin yapılıp analiz edilmesiyle birlikte emzirme döneminde süt üretiminde kesinti oluşumasına neden olur. Adet döneminde ise düzensizliğe mahal verir. Öte yandan cinsel bezlerin uyarımını geciktirir. Özellikle ilerleyen yaşlarda görülen bu durum vücut yapısının değişmesine etken olur.

Prolaktin Hormonunun Erkeklerde İşlevi Nedir?

Proklatin hormonunun erkeklerde kadınlara oranda daha az miktarda salgılanır. Cinsel istikrar açısından önem teşkil eden bu hormonun varlığı vücudun dengesini sağlamada kısmen de olsa önem teşkil eder.

Proklatin hormonunun erkeklerde yüksek olarak ölçülmesi cinsel organda sertleşme sorununu meydana getirir. Hal böyle olunca beraberinde stresi meydana getirerek cinsel hayatı olumsuz yönde etkiler. Bununla birlikte baş ağrısı, görme duyusunda kısmi kayıp ve sperm azalmasına yol açar. Diğer yandan birtakım ilaçların kullanımı da erkeklerde salgılanan prolaktin hormonunun varlığını tetikler.
" } ] }