{ "title": "Prolaktin İlacı", "image": "https://www.prolaktin.gen.tr/images/Prolaktin-Ilaci-65.jpg", "date": "20.01.2024 05:59:26", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Prolaktin ilacı, beyindeki hipofizin ön tarafında salgılanan hormona, prolaktin hormonu denir. Çoğunlukla süt üretiminde kullanıldığı bilinmektedir. Yalnızca süt üretiminde değil, adet düzenlemede, üreme fonksiyonları üzerinde de önemli bir etkisi vardır. Prolaktin hormonu fazla salgılandığı zaman, adet düzensiz olup hatta tamamen kesilme görülebilmektedir. Adetin kesilmesiyle birlikte hasta kliniğe geldiğinde, gerekli testler yapıldığında prolaktin hormonunda yükselme görüldüğü saptanmaktadır.

Bilinen prolaktin ilaçları

Klomifen sitrat, bin dokuz yüz altmışlı yıllardan beri kullanılmaktadır. Kısırlık tedavisinde öncelikle önerilen tedavinin başında gelmektedir. Bu ilaç ülkemizde farklı isimlerle üretimdedir. Klomen, Serophene, Gonaphene olarak bilinmektedir. Klomifen Sitrat, gebelik esnasında asla kullanılmamalıdır. Karaciğer rahatsızlığı bulunanlar, vajina kanaması bulunanlar da kullanmamalıdır. Kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Kullanmaya genellikle âdet kanamasının üçüncü günü başlanılır. Günde bir kez kullanılır. Dozlar elli mili gram olarak başlanmakta olup, doktor kontrolünde dozlar zamanla arttırılmaktadır. Daha sonra ultrason kontrolleriyle, aşılama ile ya da doğal yollarla gebelik sağlanmaya çalışılmalıdır.

Dostinex, ilacın etken maddesi kabergolin olarak bilinmektedir. Dostinex tablet, süt hormonu yani prolaktin hormonu fazla bulunan kişilerde, bu hormonu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ancak hamilelik olasılığı bulunan kadınlar bu ilacı kullanırken kesinlikle hamile olmadıklarından emin olmak zorundadırlar.

Prolaktin hormonu, hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Bu nedenle hem gebeliğin ilk günlerinde âdet kanamalarını keser hem de süt salgısının artması sağlamaktadır. Bu ilacın doktor kontrolünde alınması çok önemlidir. İlacın etken maddesine kişinin alerjisi varsa, bu hastayı olumsuz yönde etkileyebilir. Kalp rahatsızlığı bulunan kişiler, karaciğerinde rahatsızlığı bulunan kişiler, midesinde rahatsızlığı bulunan kişilerin kullanmamaları gerektiği bilinmektedir.

Prolaktin ilaçları, karın ağrısı, nefes almada güçlük, dudaklarda, yüzde ve boğazda şişlik yapabilir. Baş ağrısı, sersemlik, baş dönmesi, mide bulantısı, hazımsızlık, deride döküntü de ilacın olası yan etkileri olarak bilinmektedir.
" } ] }