{ "title": "Prolaktin Testi", "image": "https://www.prolaktin.gen.tr/images/Prolaktin-Testi-19.jpg", "date": "19.01.2024 15:34:38", "author": "Çiğdem Yaluk", "article": [ { "article": "Prolaktin testi, bu test kan yoluyla yapılır. Prolaktin insanlarda beynin arkasında bulunan hipofiz adıyla bilinen bir hormon salgısıdır. Prolaktin testi bu hormonun ölçüsü ile yapılır. Prolaktin hormonu kadınlarda meme bezlerini uyararak süt salgılanmasını sağlar. Prolaktin testi aç karnına yapılmalıdır. Hasta en az 8-10 saat aç kalmalıdır, mutlaka bu testin sabah yapılması gerekmektedir. Hasta eğer stresli veya depresyona bağlı ilaç alıyorsa ilacı bir müddet bırakması gerekiyor. Çünkü alınan ilaçlar prolaktin yükselmesini sağladığı için doğru sonuç vermeyebiliyor.

Bu yüzden hormon testleri saatlerle ayarlanmıştır. Örneğin bayanlarda yapılacak hormon testleri âdet kanaması düzenine göre 2-5 gün aralıklı olacak şekilde yapılır. Tiroit hormonların ölçülmesinde ise zaman dilimi önemli değil, istenilen saatte uygulanır. Hamilelik döneminde aylar ilerledikçe prolaktin hormonu hızla yükseliş gösterir.

Prolaktin testi kan tahlili yoluyla yapıldığı için değerleri, prolaktin hormon değerlerinin düştüğünü veya yükseldiğini hızla ortaya çıkarmaktadır. Prolaktin testi sonucu olması gereken değerin çok üstünde çıkarsa bu durum prolaktin yüksekliği olarak kabul edilir. Bunun sonucunda kişide bazı rahatsızlıkların meydana gelmesi mümkündür. Bu rahatsızlıklar karaciğer hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, hipofiz bezinde tümör ve folik asit over sendromu gibi hastalıklardır.

Prolaktin testi hangi rahatsızlıklara bağlı olarak yapılır?
" } ] }