{ "title": "Prolaktin ve Gebelik", "image": "https://www.prolaktin.gen.tr/images/Prolaktin-Ve-Gebelik-12.jpg", "date": "20.01.2024 05:36:54", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Prolaktin ve Gebelik, prolaktin hormonu, beynin ön lopu olan hipofiz bezinin kontrolü altında bir hormon olup, gebelikte süt salgısını yapıcı ve artırıcı bir hormon olarak bilinir. Prolaktin hormonu hamile olmayan kadınları kanında düşük seviyede, erkeklerde ise hiç bulunmaz ancak hamile bireylerde gebeliğin sonlarına doğru kanda hızlı bir seviye artışı gösterir. Prolaktin ve gebelik süre birbirleri ile doğru orantılı bir artış göstermektedir. Yani gebelik süresi artıkça prolaktin hormonunun da salgılanması ve kandaki seviyesi de artmaktadır. Prolaktin ve gebelik ilişkisinde gebeliğin son aşamalarında kan prolaktin hormonu seviyesi normal değerlere göre on katı katar seviyelere çıkmaktadır.

Prolaktin hormonun artış sebepleri nelerdir?
Prolaktin ve gebelik arasında sıkı bir ilişki olmasının yanında kan prolaktin hormonunun seviyesini artıran baz durumlarda vardır. Yukarıda saydığımız bu durumlardan tümör, ilaçların yan etkisi, hormonal bozukluklar gibi durumlar kan prolaktin hormon seviyesini arttırmakta ve bu artışın sebebi gebelikle alakalı bir durum değildir. Prolaktin ve gebelik ilişkisine bakıldığında gebelik döneminde, prolaktin hormonu süt yapıcı ve salgılama görevi olduğunu söyleyebiliriz ama bazı durumlardan ötürü kanda yüksek düzeylerde prolaktin hormonu olması gebelikten ziyade kısırlığa neden olabilmektedir. Prolaktin hormonu yüksekliğinde mentürasyon döngüsünde yumurtlama evresi durmaktadır ve sürekli kan prolaktin hormonu seviyesi yüksek olması kısırlığa sebeptir.

Prolaktin ve gebelik durumu belirlendikten sonra eğer gebelik olmaması halinde bile yüksek düzeyde prolaktin hormonu seviyesi söz konusu ise bunun altında yatan sebep araştırılmalı ve tedavi yoluna gidilmelidir. Bu şekilde anormal yüksek prolaktin hormon seviyesi bir hipofiz tümörü, kisti veya endokrin bozukluğu kaynaklı olabilir. Tedavi edilmemesi durumunda kalıcı kısırlık gibi sağlık problemleri baş gösterebilir.
" } ] }